Egyéb szakterületek

Ideggyógyászat szakorvosi rendelésünkön a neurológiai járóbetegek szakorvosi vizsgálatával és kezelésével foglalkozunk. Akut neurológiai betegek sürgősségi ellátását nem tudjuk vállalni. Kiemelt érdeklődési területünk a stroke betegség (agyvérzés, agytrombózis, nyaki és agyi érelmeszesedés) megelőzése, a kialakult betegség gondozása, a másodlagos prevenció. Időskori memória zavarok neurológiai vizsgálatával, osztályozásával, tüneti gyógyszeres kezelésével, gondozásával foglalkozunk.

Epilepszia betegség kontroll és gyógyszeres kezelés, pszichés gondozás, valamint Parkinson betegség diagnosztizálása, gyógyszeres kezelés beállítása, állapot követő gondozása is a feladataink közé tartozik.

Akut ideg gyöki fájdalom (lumbágó, isiász, lumbális stenosis, vállöv-kar szindrómák) neurológiai minősítését, diagnosztizálását, gyógyszeres kezelését végezzük.

Nem akut fejfájás (migraine, cluster, tensiós, krónikus) vizsgálatát, gyógyszeres kezelését, megelőzését, gondozását végezzük. Krónikus fájdalom szindrómák neurológiai tüneteinek konzíliumát vállaljuk.

Pszichiátriai betegségek körében elsősorban a szorongással, pánik tünetekkel, fóbiával járó kliensek vizsgálatát, gyógyszeres kezelését és gondozását végezzük. Foglalkozunk ideggyógyászati tünetekkel járó pszichoszomatikus betegek vizsgálatával, gyógyszeres terápiájával. Konzíliumi véleményt (second opinion) adunk a beteg által hozott vizsgálati leletek alapján.

A proktologia a végbél(a vastagbél utolsó, legalsó 10-12 cm-es szakasza) betegségeivel foglalkozószakterület.
Rendelőnkben végbél és vastagbél rákszűréssel, végbéltáji panaszok vizsgálatával és kezelésével is foglalkozunk. Feladataink közé tartozik az operált betegek utánkövetése is. 30 éves szakmai gyakorlattal végezzük az anoszkópiát, rektoszkópiát, kolonoszkópiát, polypektómiát, valamint az ambuláns proktológiai beavatkozásokat: aranyerek gumi gyűrűzését, szklerotizálását, a fisszúrák kezelését, sebek kötözését. 

Sebészeti konzultáció után előjegyezzük betegeinket a legkorszerűbb laparoszkópos vastagbél és végbél műtétekre, melyeket a SOTE II. számú Sebészeti Klinikáján végzünk. A daganatok sebészete mellett aranyér, végbél-nyálkahártya előesés, végbél sipoly műtéti megoldásával is foglalkozunk. Krónikus kismedencei fájdalom szindrómában szenvedő nőbetegek proktológiai kivizsgálását is végezzük.

Bőrgyógyászati szakrendelésünkön a klasszikus bőrgyógyászati kórképek (különböző bakteriális, vírusos, gombás, illetve allergiás eredetű bőrgyulladások, pikkelysömör, ekcéma, rosacea, pattanásosság stb.) kivizsgálását, kezelését, gondozását végezzük. Különös gondot fordítunk a belgyógyászati betegségek bőrtüneteinek diagnosztizálására, mivel bőrünk apró jelekkel utalhat életfontosságú szerveink problémáira.

Bőrgyógyászati szűrővizsgálataink során a festékes anyajegyek rendszeres vizsgálatára koncentrálunk. A bőrdaganatok megelőző- és korai stádiumát dermatoszkópos vizsgálattal lehet pontosan felismerni, ezáltal eredményes megelőzésüket és gyógyításukat szolgálni. 

Kozmetológiai kezeléseink során szemölcsöket, bőrnövedékeket távolítunk el. Vírusszemölcsöket, jóindulatú hámdaganatokat, öregségi foltokat korszerű, cseppfolyós nitrogénnel történő fagyasztással kezelünk. Fontosnak tartjuk a lelkiismeretes, alapos, mindenre apró részletre kiterjedő szakorvosi vizsgálatot és a rendszeres ellenőrzéseket.

A reumatológia járóbeteg szakrendelésen degeneratív-, gyulladásos ízületi- és gerincbetegségek kivizsgálását, kezelését, gondozását és a terápia beállítását végezzük. A kezelési terv a beteggel egyeztetve a következő lehetőségeket foglalja magába:
– Gyógyszeres kezelés
– Gyógytorna
– Gyógyászati segédeszköz rendelés és betanítás
– Helyi pakolások (Ritex, antiphlogistin)
– Intraarticularis injekciók (szteroid, chondroprotectív szerek)
– Lokális érzéstelenítő és szeroid injekció
– Betegfelvilágosítás, betegoktatás
– Fizioterápiás kezelés (elektroterápia, lézer kezelés)

Az urológia a férfi és női húgyuti, – valamint a férfi ivarszervek megbetegedéseivel és kezelésével foglalkozó szakterület.Ide tartoznak a vesék, a húgyhólyag, és férfiaknál a prosztata, a herék és mellékherék betegségei.A leggyakoribb urológiai betegségek a különböző gyulladások, vesekő, a jó és rosszindulatú daganatok, fejlődési rendellenességek. 

Az urulógiai daganatok
Az urológiai daganatok (veserák, húgyhólyagrák, prosztatarák, hererák) jelentős része tünetmentesen, panaszok nélkül, lassan alakul ki. A vesék rosszindulatú daganatainak diagnosztizálása szempontjából az évenkénti szűrővizsgálat (urológiai vizsgálat, hasi UH-vizsgálat) rendkívül fontos, így a betegség időben kezelhető, gyógyítható. A húgyhólyagrák egyik leggyakoribb tünete a vérvizelés, mely felhívhatja a figyelmet a betegségre. Vérvizelés esetén elengedhetetlen vizsgálat a húgyhólyag tükrözése! Rendelőnkben lehetőség van húgyhólyag tükrözésre, igény esetén altatásban is.

A prosztatarák az 50 éves kor feletti férfiak második leggyakoribb rákhalálozási oka. A jóindulatú prosztata megnagyobbodáson belül gyakran tünetmentesen alakul ki. Rendszeresen végzett prosztatarák-szűréssel – mely 50 év felett évente javasolt – a betegség időben felfedezhető, kezelhető, gyógyítható. (fizikális vizsgálat, PSA-vizsgálat vérvétel útján, UH-vizsgálat, szükség esetén szövetminta vétel- biopsia). A hererák a fiatal férfikor megbetegedése, melynek korai felfedezése rendkívüli jelentőségű, hiszen az időben elkezdett terápia teljes gyógyulást ígér. Fontos ezért az időszakos önvizsgálat mellett, gyanú esetén urológiai kivizsgálás (fizikális vizsgálat, UH-vizsgálat, vérvétellel heretumor markerek (AFP,beta-HCG, LDH).

Hugyúti kövesség
A vesekövesség gyakori urológiai megbetegedés, mely sok esetben évek alatt, tünetmentesen alakul ki. Amennyiben nem kerül időben felfedezésre, és vesekőzúzással vagy műtéttel eltávolításra, krónikus, visszatérő gyulladást okozhat, mely végül akár az érintett vese pusztulásához is vezethet. A húgyvezetékben lévő kövek leggyakrabban heves tüneteket okoznak (vesegörcs), melyek sürgősségi ellátása szükséges. A húgyhólyagban kialakult kövek általában következményes kövek, melyek a prosztata megnagyobbodás okozta vizelet-pangás miatt jönnek létre. Általában a panaszok (vizelési panasz, véres vizelet, visszatérő alsó hugyúti gyulladás) miatti teljeskörű urológiai vizsgálat derít rá fényt. 

Prosztata megnagyobbodás
Az 50 év feletti férfiak leggyakoribb urológiai megbetegedése. Fő tünetei a nehézvizelés, a gyakori, sok esetben parancsoló vizelési inger, a vizelet visszatartás nehezítettsége (incontinentia), szakaszos vizelet ürítés, gyakori éjszakai vizelés, véres vizelet, végső esetben a vizelet elakadása. A betegség diagnosztizálása, kezelése, gondozása az urológiai rendelés rutin feladatai közé tartozik.

Urulógiai gyulladások
A húgyúti fertőzések – akut, illetve krónikus gyulladások, hólyaghurut, prosztata gyulladás, a nemi úton terjedő betegségek, mint a HPV, a Herpes genitalis vagy a Chlamydia-Mycoplasma-Ureaplasma fertőzés diagnosztizálásával, kezelésével is foglalkozunk, szükség esetén bőr-nemibeteggyógyász bevonásával.

Merevedési zavarok, erectlis dysfunctio
A férfiak merevedési zavara, csökkent nemi vágya, libidó csökkenés – a beteg szempontjából – kiemelkedő jelentőségű probléma. Az okok feltárása, kivizsgálása, terápiája szintén urológiai szakterület.

Vizelet incontinentia (vizelettartási panasz)
A vizelet visszatartási panaszok hátterében – nők és férfiak esetében egyaránt – számos elváltozás állhat. Ezen problémák kivizsgálása, diagnosztizálása, terápiája (szükség esetén társszakmák bevonásával) szintén az urológus feladata.

Szemünk a legfontosabb érzékszervünk, hiszen a külvilág ingereinek legnagyobb részét  látásunk útját szerezzük. A szemészeti vizsgálat körébe tartozik a látásélesség ellenőrzése és a látásromlások okának felderítése. Gyengébb látást okoznak a különböző fénytörési hibák-a rövidlátás, távollátás, asztigmia-melyek szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigálhatók. Ezeken kívül napjainkra egyre inkább elterjedt a lézeres szemműtét amivel biztonságosan kezelhetők a fénytörési hibák.

A szemészeti betegségek közé tartoznak a szem felszínes – mint például a kötőhártya gyulladás – és mélyebb részeinek gyulladása, mely gyakran a szervezet egyéb kóros állapotának pl. góc, autoimmun betegségek része lehet.

A látásromlással járó szembetegségek közül leggyakoribb a szürkehályog, amit a szemlencse elszürkülése okoz, melynek eltávolítása után a helyébe ültetett mülencsével a látás helyre állítható, sőt az előzetesen fennálló fénytörési hiba is korrigálható.

A zöldhályog a szemnyomás növekedésével járó betegség, mely panaszt sokáig nem okoz, így amikor kiderül sokszor már visszafordíthatatlan károsodások és látásromlás alakult ki. Ezért nagyon fontos a szemészeti szűrővizsgálat és 40 év felett a szemnyomás mérés, hiszen megfelelő kezeléssel, szemcseppekkel a látásromlás, akár a vakság is megelőzhető.

A régebben nem gyógyítható retina – magyarul látóideghártya – számos betegsége is mára műtéttel vagy gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. Egyes belgyógyászati betegségek, például a magas vérnyomás, magas koleszterin szint, cukorbetegség a szemfenéken jellegzetes elváltozásokat okoz a kisereken és sokszor a szemészeti vizsgálat hívja fel a betegségre a figyelmet.

Ha a panaszok szervi okát nem találják, forduljon pszichológusunkhoz! Lelki problémák gondozása Mentálhigiénés kezelés Pszichológiai tanácsadás További tudnivalókat Dr. Herczeg Márta pszichológus weboldalán olvashat.

Rendelőnk laboratórium vizsgálatai segítenek a fennálló betegségek, panaszok és tünetek hátterének feltárásában, a diagnózisok felállításában. Követni lehet velük a betegségek lefolyását, a kezelés eredményességét, legyen szó általános jellemzőkről (például vérsejt-süllyedés, CRP stb.), vagy szervspecifikus vizsgálatokról (májenzimek, vesefunkció stb.).

A laboratóriumi vizsgálatok eredményét minden esetben kezelőorvosnak kell értékelni, azok a beteg számára félreérthető és félrevezető információkat adhatnak. Vizsgálati mintáinkat a Budai Irgalmasrendi Kórház laboratóriumába, a Synlabba, a Corden Laboratóriumba és a Medicoverbe küldjük vizsgálatokra, ahonnan a vizsgálatok jellegétől függően általában másnap, egyes vizsgálatok esetében 1-2 hét után kapjuk meg az eredményeket.

Vizeletvizsgálatok
Fehérje, cukor stb. kimutatása, üledék vizsgálat, tenyésztés stb.

Vérvizsgálatok
– Vérsejtsüllyedés, CRP
– Vérkép (vörösvérsejt, fehérvérsejt, vérlemezke, qualitatív vérkép)
– Kémiai vizsgálatok: máj – és vese funkció, ionok, vércukor, hemoglobin-A1c, koleszterin, koleszterin frakciók, triglicerid, húgysav, összfehérje, elfo, stb.
– Pajzsmirigy funkció
– HIV (AIDS) teszt
– Vírus-vizsgálatok (hepatitisz, CMV, Ebstein-Barr, stb.)
– Lisztérzékenység vizsgálat (EMA, tTG)
– Tumor markerek vizsgálata
– Hormonvizsgálatok

A COVID-SARS vírus jelenlétét, tehát a betegség fennállását (a vírus antigént) és a betegség átvészelése, illetve az oltás után kialakuló ellenanyagokat is ki tudjuk mutatni.

Székletvizsgálatok
– Okkult vér kimutatás
– Emésztettség
– Tenyésztés
– Bakteriológiai és parazitológiai vizsgálatok
– Tumor marker vizsgálat
– Gyulladásos bélbetegségek vizsgálata

Kilégzéses vizsgálatok
– Helicobakter kilégzési teszt
– Hidrogén kilégzési teszt laktóz (tejcukor), fruktóz (gyümölcscukor) érzékenység- és a vékonybél bakteriális fertőzöttségének kimutatására

Genetikai vizsgálatok
– Laktóz intolerancia vizsgálata
– Lisztérzékenység vizsgálata
– Tumor specifikus genetikai vizsgálatok

A dietetikus olyan egészségügyi szakember, aki az egészséges-, a sportágspecifikus táplálkozást, az időszakosan-, vagy véglegesen diétát igénylő állapotokat érintő kérdésekben tud segítséget nyújtani az étkezés témakörében. A dietetikusok alapképzésüket négy év alatt, egészségtudományi karon szerzik meg, azonban ezt követően, a munkavégzés-, és a továbbképzések típusa, témája szerint szakterületekre specializálódnak.

A különböző orvosi centrumok táplálkozási szakemberei alapvégzettségükön túl más – más témakörben rendelkeznek nagy tudással. Gasztroenterológiai-, endokrinológiai -, és egyéb centrumban praktizáló dietetikus, az ott dolgozó orvosok szakterületéhez társ szakmaként csatlakozva, a táplálkozás oldaláról segíti a gyógyulás folyamatát. Így a gasztroenterológia területén dolgozó táplálkozási szakember például gyulladásos bélbetegségek, kontaminált vékonybél szindróma, laktóz intolerancia, cöliákia, fruktóz felszívódási zavar, hisztamin intolerancia, divertikulózis, reflux témájában tud segítséget nyújtani pácienseinek.

A gyakran gasztroenterológiai betegségeként induló, vagy azokhoz társuló állapotok, mint például a sebészeti beavatkozást igénylő – epekövesség, epeúti elzáródás, a máj nem alkoholos eredetű elzsírosodása, májcirrhosis, a hasnyálmirigy-, és a bél különböző eredetű megbetegedései, az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség és a pajzsmirigybetegség esetén felmerülő táplálkozási kérdések is megválaszolhatóak ezekben a központokban.
A dietetikai tanácsadás általánosságban 45 – 50 percen keresztül tart, menete a páciens igényeit, jelenlegi állapotát, témában való jártasságát mérlegelve változó tematikájú.

Az egészséges táplálkozási szokások kialakítását célzó beszélgetés során lehetőség van a páciensben felmerülő kérdések megválaszolására, esetleg általánosan elterjedt, étkezéssel kapcsolatos dogmák hátterének tisztázására, eloszlatására vagy nulláról kezdve, egy oktató konzultáció tartására.
Testtömegcsökkentés esetén a tanácsadás menete sokban hasonlít az egészséges táplálkozási szokások kialakításakor megfogalmazottakhoz. Szakmai szempontból a cél minden esetben a kiegyensúlyozott, állandó jelleggel fenntartható tudatos táplálkozás megalapozása, melynek következménye, de nem feltétlen célja a testtömeg csökkenése.

Fennálló betegség, vagy halmozódó kórállapotok esetén, az ezekre a helyzetekre javasolt élelmiszer alapanyagok válogatását, az ajánlott és kerülendő ételkészítési eljárások módszereit, az étkezések időbeli ütemezését érdemes az első beszélgetés alkalmával tisztázni.
Kontroll konzultációk során általános cél, annak ellenőrzése, hogy az első alkalommal elhangzott információk hogyan épültek be a páciens mindennapjaiba, a tudás alkalmazhatóságának vizsgálata és annak megítélése, hogy elégséges, vagy változtatásokat igényel-e az eddig javasolt terápia.

A dietetikus célja, hogy páciense, a konzultációk befejeztével önállóan képes legyen táplálkozásáért felelősséget vállalni. Az edukáció akkor volt sikeres, ha az oktatott személy érti, hogy mit, miért csinál a mindennapokban, és új helyzetekben is szakmai segítség nélkül képes megválaszolni a miből, mikor, mennyit kérdéseket.

Szakterületek

Elérhetőségek

Professional Orvosi Kft.

1037 Budapest, Bécsi út 85 (Nagyszombat u. sarok), IV. em.1. (szemben az Amfiteátrummal)

Fizetési lehetőségek: készpénz, bankkártya.

+36 1 317 0631
+36 20 951 1615

info@professionalrendelo.hu

Nyitvatartás: Hétfő – Péntek 8:00 – 20:00