Szakterületek

Immunológia

Mit jelent az immunológia?

Immunológia szakrendelésünkön az immunrendszer működési zavarainak felismerését és kezelését végezzük. Ide tartoznak a túlérzékenységi reakción alapuló kórképek, vagyis allergia, a különféle szerzett vagy veleszületett immunhiányos betegségek, valamint az autoimmun kórképek. Immunrendszerünk megvédi szervezetünket a betegségekkel szemben azáltal, hogy képes felismerni és megkülönböztetni a saját, a megváltozott saját és az idegen, kívülről bekerült anyagokat. A védekezési mechanizmus az úgynevezett antigén felismeréssel kezdődik, erre az immunrendszer antitestképzéssel reagál. A két anyag találkozása hozza létre a reakciót. Mindez a fehérvérsejtek különböző fajtáinak a feladata. Az immunológia, mint az orvostudomány egyik ága, foglalkozik védekező rendszerünk működésével, megbetegedéseivel valamint azok kezelésével.

Az immunológia feladata

A klinikai immunológia feladata az immunrendszer hibás működésének felismerése és kezelése. Ez döntően három kórképcsoportot foglal magába: 1. az autoimmun kórképek, 2. a különféle szerzett vagy veleszületett immundefitienták (immunhiány) és 3. a túlérzékenységi reakción alapuló kórképek vagyis allergia.

Autoimmun kórképek

Az első csoportba a klasszikus autoimmun kórképek tartoznak. Ilyenek az SLE, rheumatoid arthritis, Sjögren syndroma, polymyositis, scleroderma vagy progresszív szisztémás sclerosis, vasculitisek, autoimmun májbetegségek, gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa). Ezekben a kórképekben az a közös, hogy az immunrendszer működése valamilyen ok miatt a szervezet saját sejtjei, szövetei ellen irányul.

Különféle szerzett vagy veleszületett immundefitienták

A második csoportba tartozó kórképekre ezzel szemben az jellemző, hogy az immunrendszer alulműködése miatt alakulnak ki döntően fertőzéses eredetű másodlagos betegségek.

Allergiás megbetegedések

Az allergiás megbetegedések közé a légúti allergiák (szénanátha, asthma bronchiale), bőrgyógyászati kórképek (atopiás dermatitis, urticaria) és a táplálékallergiák tartoznak. Ezen kórképek felismerése nem könnyű, a diagnózis felállításához gyakran szakorvosi konzíliumra, bizonyításához speciális vérvizsgáltra van szükség. Tekintettel a fenti kórképek diagnosztikus nehézségére és kifejezetten emelkedő gyakoriságára (az allergiás betegségek a populáció 20 százalékát érintik!) szakrendelőnkben biztosítjuk ezen betegek részletes kivizsgálását, ellátását s kontrollálását a szakmai kollégium legfrissebb ajánlása szerint.

Kapcsolódó orvosok

Foglaljon időpontot egyszerűen, gyorsan, online!

Töltse ki vastagbélrák rizikótesztünket.

Tudja meg, hogy Önnél mekkora a kockázata a vastagbélrák kialakulásának!

Szakterületek

Elérhetőségek

Professional Orvosi Kft.

1037 Budapest, Bécsi út 85 (Nagyszombat u. sarok), IV. em.1. (szemben az Amfiteátrummal)

Fizetési lehetőségek: készpénz, bankkártya.

+36 1 317 0631
+36 20 951 1615

info@professionalrendelo.hu

Nyitvatartás: Hétfő – Péntek 8:00 – 20:00