Kilégzéses vizsgálatok

Kilégzes vizsgálat típusai

Hidrogén kilégzéses vizsgálat

A hidrogén kilégzéses vizsgálat (H2 teszt) a tejcukor érzékenységet (laktóz intoleranciát), a gyümölcscukor érzékenységet (fruktóz intoleranciát) és a vékonybél bakteriális fertőzöttségét mutat ki. Ennek során egy teszt-italt kell elfogyasztani, majd 3 órán keresztül fél óránként kifújni a levegőt egy műszerbe, ami a kilélegzett hidrogén mennyiségét méri, s ebből tudunk következtetéseket levonni.

 

Helicobacter pylori kilégzéses vizsgálat

A Helicobacter pylori kimutatására szolgáló kilégzéses vizsgálat (UBT) során egy tabletta lenyelése után kell a levegőt egy kis zacskóba kifújni, és a kilélegzett levegőt egy műszerrel vizsgálva tudjuk megmondani, hogy a beteg Helicobacterrel fertőzött, vagy sem. 

Kilégzéses vizsgálat

Magen mit ulcus und helico bacter

Az emberek jelentős részének gyomrában élősködő, számos panasz és betegség forrását okozó Helicobacter pylori fertőzés kimutatásának megbízható, fájdalommentes és legegyszerűbb módja a kilégzési teszt (Urea Breath Test – UBT).

 

 

A Helicobacter egyik tulajdonsága, hogy ureáz enzimet termel, ami az ureát (karbamid) bontja. Ezen alapszik a kilégzési teszt. A páciens kevés folyadékkal bevesz egy tablettát, amely szénizotóppal jelzett ureát tartalmaz. Ha a Helicobacter, illetve az általa termelt ureáz enzim jelen van, akkor ez az enzim az ureát bontja. Ennek során izotóppal jelzett szenet tartalmazó széndioxid szabadul fel, ami a kilélegzett levegőben megjelenik, és ezt egy izotópos módszerrel detektálni tudjuk. A vizsgálat tehát csak az aktuálisan jelen lévő baktériumot mutatja ki, ellentétben a vérvizsgálattal, amely csak a fertőzésen való átesettséget jelző ellenanyagot tudja kimutatni. Lehetséges, hogy a fertőzés közben már meg is gyógyult (ha kezelték), de az ellenanyag sokáig megmarad a szervezetben.

 

A vizsgálatra való előkészületeket a „Vizsgálatok” fejezetben találja.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás